DAK i pressen

Fagbevægelse: Nyt dagpengesystem skal sikre løst ansatte

Dagpengesystemet blev skabt, da arbejde var fast og på fuld tid. I dag har vi fået en sværm af atypiske ansættelser, som overhovedet ikke passer ind i systemet og giver hovedbrud selv hos folk, der arbejder professionelt med det til daglig. Reglerne er urimelige og ude af trit med virkeligheden. Det er Ingmar Jørgensen, juridisk chefkonsulent i AK-Samvirke, enig i.

»Der er i a-kasse- og klagesystemet ved at udvikle sig den holdning, at hvis man får indkomst som B-indtægt, anses man altid som selvstændig. Selv om det bare betyder, at man selv og ikke arbejdsgiveren skal afholde skat,« siger han.

Officielt er definitionen på selvstændig virksomhed, at man for egen regning og risiko arbejder i en virksomhed med det formål at tjene penge. Men den regning og risiko har Ingmar Jørgensen svært ved at se i mange af de tilfælde, hvor lønmodtagere rubriceres som selvstændige.

»Er du engageret til at optræde på et spillested, har du jo ingen regning og risiko. Den ligger hos spillestedet. Og – for at tage noget aktuelt – man hører jo også om piloter, der for at blive ansat skal oprette deres eget firma. Det har dybest set ikke noget med selvstændig virksomhed at gøre, for arbejdet er jo bundet og fast. Piloten kan ikke flyve til Rom i stedet for Paris, hvis det var det, han ville,« påpeger han.

Helt galt går det i de mange tilfælde, hvor lønarbejde kombineres med selvstændig virksomhed, påpeger Ingmar Jørgensen. »Vores system kan kun håndtere fuldtidsansatte eller selvstændige. Hvis du kombinerer lønarbejde med selvstændig virksomhed, får du begrænset dagpenge, hvis den selvstændige virksomhed er bibeskæftigelse. Eller kan slet ikke få dagpenge, hvis du skal stå til rådighed i det job, du har som bibeskæftigelse, for så kan du ikke leve op til rådighedsreglerne,« påpeger han.

Det er ifølge Ingmar Jørgensen på høje tid at få gjort op med det dagpengesystem, vi kender, og som har rod i industrisamfundet i begyndelsen af forrige århundrede, hvor arbejde var noget, man stemplede ind på klokken syv om morgenen og forlod igen 12 timer senere.I dag er åndsarbejde udbredt; meget foregår som hjemmearbejde, og det giver i mange tilfælde ingen mening at bruge tid som målestok for udmåling af dagpenge. Der er brug for et system, som i højere grad sikrer indtægt uafhængigt af tid, mener han.

»Forskellen mellem det, som dagpengesystemet understøtter, og det, der er brug for, bliver bare større og større. Og jeg tør godt sige, at Danmark er det land, det er sværest at opnå dagpengeret i, hvis vi sammenligner os med lande, vi ligner. Alt i alt betyder det, at der er større og større grupper på arbejdsmarkedet for hvem, det ikke er attraktivt at være medlem af en a-kasse. Og det er et reelt problem,« mener Ingmar Jørgensen.

Medie
Ugebrevet A4 m.fl.