DAK i pressen

Det danske dagpengesystem er det ringeste i Norden

Da politikerne i 2010 forringede dagpengereglerne, lød argumentet, at vi skulle tilnærme os de andre nordiske lande. Fakta er, at det danske system i dag er mindre generøst end nabolandenes, siger AK-Samvirke. I dag er 60.000 arbejdsløse som konsekvens af reformen røget ud af dagpengesystemet, og Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke, er klar i mælet.

- Det er en kendsgerning, at dagpengereformen ikke har bragt Danmark på niveau med de andre nordiske lande - tværtimod. Vilkårene for de arbejdsløse dagpengemodtagere er blevet forringet i sådan en grad, at Danmark nu ligger langt under de lande, vi ellers sammenligner os med, siger AK-direktøren til Arbejderen. Med halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år, kom Danmark ganske vist tættere på niveau med de nordiske nabolande. I både Norge og Danmark har arbejdsløse ret til dagpenge i 104 uger. Finland følger lige efter med 100 uger, mens Sverige ligger en del lavere med 60 uger.

- Men den sammenligning giver ikke mening, hvis man ikke samtidig korrigerer for landenes forskellige krav til genoptjening af dagpenge. Gør man det, så viser det sig, at dagpengerettighederne for danske arbejdsløse reelt er skåret med tre fjerdedele og ikke kun halveret, lyder det fra Verner Sand Kirk.

Før dagpengereformen udløste et halvt års fuldtidsarbejde (962 timer) fire års dagpengeret og et helt års arbejde således otte års dagpengeret. Men med 2010-reformen udløser et helt års arbejde kun to års dagpengeret, altså en fjerdedel af de hidtidige regler. - Både finner og svenskerne har altså langt nemmere ved at få ret til dagpenge end danskerne. Sammenligner man med Sverige, der har sammenlignelige dagpengesystemer, er genoptjeningskravet fire gange så stort i Danmark som i Sverige, bemærker Verner Sand Kirk. Også når man ser på aktivering er der forskel på Sverige og Danmark. Mens arbejdsløse danskere sendes i aktivering i selve dagpengeperioden, ligger aktiveringen i Sverige efter dagpengenes ophør. - I praksis har arbejdsløse i Sverige en ubegrænset dagpengeret og de modtager en ydelse tæt på dagpengeniveau. Det er tankevækkende, at man i Sverige ikke engang overvejer at smide folk ud, siger Verner Sand Kirk.

Medie
Arbejderen