Gode samtaler

Den Gode Samtale skal gøres permanent

140 deltagere hørte om a-kassernes erfaringer med forsøgsprojektet Den Gode Samtale på AK-Samvirkes konference i torsdags. Budskabet fra konferencen er klart: Den Gode Samtale skal gøres permanent.

none

Tallene taler for sig selv. På tværs af de a-kasser, som deltager i forsøget med Den Gode Samtale, er medlemstilfredsheden med a-kassernes samtaler steget fra 64 procent før forsøget til 87 procent under forsøget.

Det viser en foreløbig status fra konsulentfirmaet Slotsholm, der blev præsenteret på AK-Samvirkes konference om Den Gode Samtale. Den foreløbige status viser dog også, at der bl.a. er brug for, at de ledige i højere grad bruger de frivillige tilbud, som ligger i Den Gode Samtale.

Gode samtaler er en succes

Men som det blev pointeret flere gange på konferencen, er forsøget stadig i gang og a-kasserne udvikler og tilpasser løbende form og tilbud til deres medlemmer. Derfor slog AK-Samvirkes formand Morten Kaspersen også fast, at han havde meget svært ved at forestille sig a-kasserne vende tilbage til tiden før forsøget gik i gang:

”Jeg er sikker på, at Den Gode Samtale nok skal blive en succes, og jeg kan heller ikke forestille mig andet, end at forsøget bliver gjort permanent. Det er den vej, vi alle sammen gerne vil hen ad. Og det forventer jeg også, at de beslutningstagere, som nu skal tage stilling til forsøget, er enige med a-kasserne i.”

Samtaler bringer ledige tættere på job

Fem af de otte a-kasser, som deltager i forsøget gav i korte oplæg forskellige perspektiver deres erfaringer med at deltage i forsøget.

I et af oplæggene viste Beskæftigelseschef Ulrik Romme fra AAK, at før forsøget gik i gang var der 22 procent af AAK’s medlemmer der mente, at samtalen havde bragt dem tættere på et. Det tal var under Den Gode Samtale vokset til 45 procent, der mente, at samtalen havde bragt dem tættere på et job.

Tårnhøj tillid i Danmark

Et andet interessant oplæg blev leveret af Gert Tinggaard Svendsen fra Aarhus Universitet. Han forsker i tillid og fortalte om hvilken betydning, det har, at Danmark er det i land i verden, hvor indbyggerne har størst tillid til hinanden.

Faktisk har hele 78 ud af 100 danskere i almindelighed tillid til andre mennesker. Til sammenligning er det kun 38 ud af 100 i Japan og 60 ud af 100 islændinge, som generelt har almindelig tillid til hinanden. Han forklarede bl.a., at den høje grad af tillid betyder, at vi har et rigere samfund, fordi kontrol er dyrt at administrere.

Politikere enige

Dagen sluttede af med debat mellem fire medlemmer af Folketingets beskæftigelsesudvalg og både fra Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokraterne var der positive tilkendegivelser om, at Den Gode Samtale er et projekt, som gerne må udbredes til alle a-kasser. Hans Andersen (V) sagde bl.a.:

”Jeg er optaget af de værktøjer der virker, og det er der noget der tyder på, at Den Gode Samtale gør.”