Nyhed

Ny opgørelsesmetode giver mere retvisende billede af forsikringsgraden

Ved beregning af forsikringsgraden bør studerende ikke tælles med. Det giver et mere retvisende billede, sig Verner Sand Kirk, direktør for Danske A-kasser

Talrækker

Dagpengesforsikringen er en vigtig del af den danske Flexicuritymodel. En model der består af økonomisk tryghed, et fleksibelt arbejdsmarked og en aktiv arbejdsmarkedspolitik.

For at Flexicuritymodellen kan fungere er det afgørende, at folk på arbejdsmarkedet er medlemmer af en a-kasse og dermed lader sig dagpengeforsikre.

Et anerkendt mål for tilslutningen til dagpengesystemet er den såkaldte ”forsikringsgrad”, der en den andel af arbejdsstyrken, som er medlem af en a-kasse. Normalt opgøres forsikringsgraden som antal forsikrede i forhold til hele arbejdsstyrken. Det vil sige, at studerende der arbejder deltid ved siden af studierne, tæller med.

"Men da man ikke kan få dagpenge ved siden af studierne, er det som hovedregel ikke relevant at forsikre sig mod ledighed, når man er studerende. Derfor giver det jo også et skævt billede at tælle de studerende med i arbejdsstyrken, når man skal beregne forsikringsgraden. Det er den skævhed, vi retter op på ved vores nye opgørelsesmetode", siger Verner Sand Kirk.

Opgjort efter den gængse metode er forsikringsgraden i Danmark ca. 75 procent af arbejdsstyrken mellem 16 og 64 år. Og opgjort efter den nye beregningsmetode – altså eksklusive studerende – er forsikringsgraden ca. 82 procent.

En anden gruppe, for hvem det ofte ikke er relevant at forsikre sig mod ledighed, er de unge, som for eksempel efter gymnasiet vælger at arbejde et eller to år, før de begynder på en uddannelse. Det er ikke muligt at opgøre denne gruppe særskilt, så de tæller i den nye opgørelsesmetode stadig med i arbejdsstyrken.

"Hvis det også kunne lade sig gøre at trække den gruppe ud af arbejdsstyrken, så ville vi få et endnu mere retvisende billede af forsikringsgraden – og jo også en højere forsikringsgrad end de 82 procent. Men indtil videre er vi tilfredse med at have fået en betydelig mere præcis opgørelsesmetode ved at trække de studerende ud af ligningen", siger Verner Sand Kirk.

Læs Danske A-kassers notat om den nye opgørelsesmetode: