Nyhed

Katastrofalt fald i opkvalificeringen af dagpengemodtagere

AE-rådet har for brancheorganisationen Danske A-kasser analyseret udviklingen i aktiveringen af dagpengemodtagere. Analysen dokumenterer et voldsomt fald i indsatsen. - Alt imens alle har talt om opkvalificering og uddannelse af ledige, er indsatsen reelt blevet kraftigt beskåret. Det er tæt på katastrofalt, siger Torben Poulsen, formand for Danske A-kasser

Hænder der arbejder med træ

I januar 2012 var knap 40.000 fuldtidsaktiverede dagpengemodtagere. 5½ år efter – i juli 2017 – er antallet faldet til under 10.000. Antallet af fuldtidsaktiverede dagpengemodtagere er altså reduceret til en fjerdedel på godt 5 år. I samme periode er der paradoksalt nok gennemført flere reformer af beskæftigelsessystemet under overskrifter om mere uddannelse og opkvalificering.

 

figur 1 og 2_danske_a-kasser.png

- Alle politiske partier taler om en mere målrettet, individuel og tidlig indsats overfor ledige - retorikken fejler intet. Men i virkelighedens verden er aktiviteterne blevet kraftigt reduceret, uden at nogen har løftet så meget som et øjenbryn, siger Torben Poulsen, der er formand for Danske A-kasser.

HENT ANALYSEN HER

Faldet kan langt fra forklares med hverken udviklingen i ledigheden eller en forkortet dagpengeperiode. Hvis man alene kigger på aktiveringsgraden (hvor mange fuldtidsledige aktiverede er der i forhold til antallet af fuldtidsledige dagpengemodtagere i alt) afslører tallene også et stort fald: Fra godt 30% i 2012 til omkring 12% i 2017 - indsatsen er reduceret til 1/3 på 5 år.

 

tabel_1_danske_a-kasser.png

Alle former for aktivering er blevet kraftigt reduceret, som det fremgår af Tabel 1.

- Virksomhederne skriger på kvalificeret arbejdskraft. Samtidigt forspilder man chancerne for at opkvalificere Danmarks ledige. Det er både et problem for den enkelte, for vores erhvervsliv og dermed for hele samfundsøkonomien, siger Torben Poulsen.

- Problemet er, at lovningen på området mest har mest karakter af vejledning. Kommunerne er presset i bund af en voldsom mængde lovpligtige samtaler, som ingen reelt kender værdien af. Konsekvensen er, at man som ledig ikke længere har krav på et meningsfyldt tilbud, der kan bringe dig videre, siger Torben Poulsen.

- Det er er en ren falliterklæring. Den aktive arbejdsmarkedspolitik er neddroslet til et minimum og alle ressourcer bruges på at afholde samtale efter samtale. Det er tæt på en katastrofal udvikling, som er det stik modsatte af, hvad man har ønsket fra politisk hold, siger Torben Poulsen.

HOVEDKONKLUSIONER I ANALYSEN

  • Antallet af fuldtidsaktiverede dagpengemodtagere er faldet markant de sidste 5 år – fra knap 40.000 til 10.000 i juli 2017. Det svarer til et fald på omkring 75%
  • Aktiveringsgraden blandt dagpengemodtagere er faldet fra godt 30% i januar 2012 til omkring 12% i juli 2017
  • Alle aktiveringstilbud er beskåret kraftigt. Og selv ordinær uddannelse er faldet med 56,5% på trods af Beskæftigelsesreformens intention om det præcis modsatte.